6 november

Een woensdag half oktober, bijna herfstvakantie. Net als twee weken geleden staan de wegen vast vanwege protesterende boeren. Ik zit op het bestuurskantoor en zie een trekker heen en weer rijden over het land. Wat de boer aan het doen is weet ik niet; ieder zijn vak. Er komen gedachten langs als “Moet die man of vrouw niet naar Den Haag?” of “Is hij het wel eens met de maatregelen?” of “Heeft hij nu echt geen tijd om te protesteren?”. Hoe het ook zij, hij/zij is gewoon aan het werk. En hij/zij staakt niet.

Op 6 november staat er ook weer een staking voor het onderwijs op de rol. Ik ben benieuwd hoeveel leerkrachten het werk neerleggen. Ik denk niet dat de wegen geblokkeerd gaan worden. Het zou wat zijn: duizenden leerkrachten op de fietsjes van de kleuters op de snelweg. Dat heeft impact! Dat zal niet gebeuren, daar zijn we te net voor. Of het is gewoon te lang fietsen…

Ik werkte in de jaren ‘90 op een school in Almere. Er werd landelijk gestaakt. Bijna de hele school ging naar …. volgens mij was het Deventer, op één leerkracht na. Zij had moeite met de manier van actievoeren. Zij ging gewoon werken. Ik vond het stoer. Andere collega’s namen het haar kwalijk dat zij ging werken. Achter haar rug werd er niet altijd even aardig over haar gesproken. Heel erg naar. Staken is een grondrecht, niet staken ook. En we hebben respect voor beide kanten. Ik ben ook geen staker, maar dat er wat moet gebeuren is duidelijk. We hebben er veel geld bij gekregen, de afgelopen jaren. In de vorm van werkdrukverlaging en salaris. Al blijven deze laatste nog steeds achter in vergelijken met het VO en is de politiek de directeuren vergeten; het salaris is echt niet slecht. Het grote probleem is natuurlijk het tekort aan leerkrachten.

Waar ik wel wat van vind, is wel zeggen dat je staakt, de kinderen naar huis sturen, ouders opvang laten zoeken en wel gaan werken. Nee, het is staken of niet staken. En als je staakt laat je je stem horen: Ga dan je naar Den Haag – of waar de manifestaties dan ook zijn – en je registreert je. Als je je stem wilt laten horen, doe je dat hardop. En neem allemaal een ouder mee!

Mark van der Pol