Samen groeien

Kamermeerderheid wil meer meesters voor de klas

Een meerderheid binnen de Tweede Kamer is van mening dat het aantal mannelijke docenten in het basisonderwijs moet toenemen. Tijdens een recent commissiedebat toonden partijen zoals PVV, VVD, NSC, BBB, en SGP steun voor een initiatief van ChristenUnie-lid Don Ceder om het aantrekken van mannen tot het basisschoolonderwijs te bevorderen.

Ceder benadrukte dat in 2022 slechts 13% van de onderwijzers man was, een situatie die hij als problematisch beschouwt gezien de noodzaak van mannelijke rolmodellen. Dit contrast is minder prominent in het voortgezet onderwijs en mbo. Aant Jelle Soepboer van NSC voegde toe dat de impact van een leerkracht verschilt per geslacht, waarbij zowel mannelijke als vrouwelijke leraren unieke voorbeelden kunnen zijn voor leerlingen.

De specifieke methoden om meer mannen naar het basisonderwijs te trekken blijven onduidelijk, hoewel sommige Kamerleden voorstelden om de pabo opleiding meer te specialiseren naar leeftijdsgroepen van leerlingen, suggererend dat mannen wellicht terughoudender zijn om les te geven aan de jongste kinderen.

Ceder zal binnenkort een motie indienen met een oproep aan het kabinet om in overleg met de onderwijssector te zorgen voor een toename van mannelijke leerkrachten.

Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul reageerde positief op het streven naar meer diversiteit, inclusief meer mannelijke leraren, met de nadruk op het belang van gekwalificeerde docenten in het onderwijs. Ze gaf aan open te staan voor maatregelen die bijdragen aan het verhogen van het aantal mannelijke onderwijzers, met het doel de kwaliteit van het onderwijs verder te verbeteren.

Bron: Gebaseerd op informatie uit Onderwijsland / ANP

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

Jubileumnummer Nieuwsflits - 100e Editie

Wat een feestelijk moment! We vieren onze 100e editie en dat willen we samen met jullie vieren. Deze Nieuwsflits (voorheen E-zine) is altijd ons middel geweest om te verbinden, te inspireren, te informeren en vandaag willen we dat extra benadrukken.

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl