Samen groeien

In Ierland lukte het om kinderen weer goed te laten lezen

Begin december kwam het internationale PISA-onderzoek uit. Dat was internationaal een schok, althans voor een aantal landen. Voor Nederland bleek dat scholieren van 15 jaar de afgelopen jaren steeds slechter zijn gaan lezen. De onderwijsinspectie waarschuwde hier de afgelopen jaren ook voor. Twee jaar geleden wees de inspectie in een rapport op Ierland. Daar was in 2009 gebeurd wat Nederland nu ook is overkomen.

Harold Hislop was van 2010 tot 2022 hoofd van de Ierse schoolinspectie. Hij was een van de drijvende krachten achter de hervormingen. Hij vertelt dat de slechte resultaten van het onderzoek tot een enorme schok leidde. Maar die schok had ook een positief effect. Van de scholen, tot het ministerie van Onderwijs, de schoolinspectie en de politiek: alle neuzen stonden ineens dezelfde kant op. iedereen was bereid zich te committeren aan hervormingen op lange termijn.

Onder regie van Hislop werden de lerarenopleidingen met een jaar verlengd en kwam er intensieve begeleiding van beginnende docenten. Ook kreeg de schoolinspectie een aangepaste rol: die bleef nog altijd de prestaties van afzonderlijke scholen controleren, maar hielp nu ook mee met het bedenken van oplossingen.
Dit heeft succes gebracht: Ierland behoort tegenwoordig tot de toplanden als het gaat om leesvaardigheid.

Kijken wat men in Nederland gaat doen.

Bron: NOS

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

Jubileumnummer Nieuwsflits - 100e Editie

Wat een feestelijk moment! We vieren onze 100e editie en dat willen we samen met jullie vieren. Deze Nieuwsflits (voorheen E-zine) is altijd ons middel geweest om te verbinden, te inspireren, te informeren en vandaag willen we dat extra benadrukken.

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl