Samen groeien

PISA: leesvaardigheid van Nederlandse 15-jarigen fors gedaald

De leesvaardigheid van Nederlandse 15-jarigen is fors gedaald. Dit blijkt uit internationaal PISA-onderzoek. Nederland behoort op dit gebied tot de laagst scorende landen in Europa. Ook de prestaties rondom rekenen zijn ten opzichte van vier jaar geleden gedaald, maar bevinden zich nog boven het OESO-gemiddelde.

Kort samengevat scoren Nederlandse leerlingen hoger dan het gemiddelde van de OESO-landen voor wiskunde, lager voor lezen en ongeveer gelijk voor natuurwetenschap. Overigens is er wereldwijd een dalende trend zichtbaar, mogelijk een effect van de Covid-pandemie. Er is trouwens ook nog een lichtpuntje: Nederlandse leerlingen zijn in aanzienlijke mate tevreden over hun welbevinden. Met een 7,3 ligt dit hoger dan in de omringende landen.

De PO-Raad pleit (al langer) voor een deltaplan: een samenhangend en duurzaam plan om de grote uitdagingen in de sector te lijf te gaan. De PO-Raad en de VO-raad hebben, samen met de bonden, onmiddellijk de bouwstenen voor een deltaplan gelanceerd.

Bron PO-Raad

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

Jubileumnummer Nieuwsflits - 100e Editie

Wat een feestelijk moment! We vieren onze 100e editie en dat willen we samen met jullie vieren. Deze Nieuwsflits (voorheen E-zine) is altijd ons middel geweest om te verbinden, te inspireren, te informeren en vandaag willen we dat extra benadrukken.

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl