Samen groeien

ChatGPT: Onderwijsminister ziet risico’s en kansen

ict

De tekstgenerator ChatGPT en vergelijkbare ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI) brengen risico’s met zich mee, maar bieden ook kansen. Dat meldde minister Dennis Wiersma in antwoord op Kamervragen.

Wiersma gaf aan dat het kabinet ervan op de hoogte is dat ChatGPT risico’s en zorgen met zich meebrengt. ‘Deze kunnen voorkomen uit de werking van de tool, waar het ondanks ingebouwde waarborgen mogelijk is om bevooroordeelde of discriminerende antwoorden te krijgen. Ook zijn er risico’s op het gebied van privacy en autonomie van leerlingen. Verder kan generatieve AI zoals ChatGPT gebruikt worden voor schadelijke doeleinden, zoals het verspreiden van desinformatie en phishing.’

ChatGPT is volgens de minister in ieder geval geen geschikte tool om schrijfvaardigheden bij te brengen. ‘Artificial Intelligence-toepassingen als ChatGPT zijn weliswaar in staat om in een handomdraai een toelichtende tekst te genereren over een onderwerp, maar ze kunnen geen betekenis of context afleiden uit deze tekst. Daarom zullen vaardigheden als kritisch lezen en kritisch analyseren van teksten, het toepassen van opgedane kennis, mediawijsheid en digitale geletterdheid nog belangrijker worden in de nabije toekomst.’

Maar Wiersma wijst ook op kansen die AI biedt. Daarvoor verwijst hij naar de Verkenning naar het Nederlands Onderwijslab Artificiële Intelligence (NOLAH), uit september 2020. Volgens de minister werkt NOLAH aan een goede inzet van AI in het onderwijs, vanuit een pedagogisch en didactisch verantwoorde basis.

Bron: VOS ABB

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

Verwendag bij het Nederlands Openluchtmuseum: Een dag om te koesteren

De verwendag op 21 mei 2024 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem was een evenement om niet snel te vergeten. De dag begon met een hartelijke ontvangst, waarna een medewerker van het Openluchtmuseum een korte presentatie gaf over de rijke geschiedenis en de unieke ervaringen die het museum te bieden heeft.

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl