Samen groeien

Maarten van Rossem: “slecht gesteld met kennis van de vaderlandse geschiedenis”

Maarten van Rossem vindt dat het slecht gesteld is met de kennis van de vaderlandse geschiedenis onder Nederlanders. Dat zei Van Rossem recent in het AD. Aanleiding was een aflevering van De Slimste Mens, waarin de historicus jurylid is. In de betreffende aflevering wist geen van de kandidaten in welke stad Bonifacius in 754 werd vermoord (het juiste antwoord is: Dokkum).

Volgens Van Rossem is de “onkunde van de kandidaten niet uniek voor alleen dit seizoen. Als je alle 21 seizoenen zou doorlopen, zie je hetzelfde patroon. Een gebrek aan kennis van onze vaderlandse geschiedenis. Het heeft vooral te maken met het feit dat het vak geschiedenis jaren geleden op een zijspoor is beland in het onderwijs.”

Van Rossem vindt dat het vak geschiedenis voor iedere leerling in het voortgezet onderwijs verplicht zou moeten zijn. In een adem bekritiseerde hij dan ook nog het gehele onderwijssysteem: “tegenwoordig moeten ze allemaal leuke dingen doen op school; het is het faillissement van ons onderwijssysteem. Alles moet leuk en praktisch zijn, maar daar steek je geen basiskennis van op.”
Van Rossem liet zich trouwens niet expliciet over het basisonderwijs uit.

Bronnen: Onderwijsland; AD

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

Waardering voor alle vrijwilligers van BasisBuren

Waardering voor onze vrijwilligers
Naar aanleiding van de vrijwilligersprijs van de gemeente Buren hebben we een gezellige bijeenkomst gevierd in de Heerlijkheid in Eck en Wiel. Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl