Samen groeien

Minister Wiersma: keuze onderwijsniveau moet later plaatsvinden

Het onderwijsniveau van kinderen moet later bepaald worden, vindt minister Dennis Wiersma. Nu wordt nog met een eindtoets in groep 8 bepaald of het vmbo, havo of vwo wordt, maar dat moment moet in de nabije toekomst worden uitgesteld.

“We moeten op heel veel terreinen bereid zijn om verregaande keuzes te maken, ook op later selecteren”, zei Wiersma in het AD. De minister kijkt momenteel naar opties voor aanpassing van het systeem en heeft gezegd dit najaar met concrete plannen te komen.

Volgens deskundigen leidt het vroege adviesmoment tot ongelijke kansen. Zo adviseerde de Onderwijsraad vorig jaar om de toets in groep 8 te schrappen en het selectiemoment​uit te stellen tot na een driejarige brugperiode. Het is nog niet duidelijk of Wiersma aan een dergelijke hernieuwing van de selectieprocedure denkt. Wel is besloten dat er vanaf het schooljaar 2023-2024 een doorstroomtoets komt in plaats van de eindtoets.

Bron: RTL Nieuws

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

Laten we dit schooljaar onze successen vieren

‘Op de bijeenkomst ter opening van het nieuwe schooljaar heb ik tegen de collega’s gezegd dat we dit jaar veel successen gaan vieren. Natuurlijk gaat niet alles goed maar veel dingen wél. En daar moeten we met z’n allen de nadruk op gaan leggen. We doen echt mooie dingen; en die vergeten we wel eens voor het voetlicht te brengen.’

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl