Samen groeien

Onderwijsinspectie: de jarenlange terugloop van onderwijsresultaten een halt toeroepen

De jarenlange terugloop van de taal-, reken- en burgerschapsvaardigheden moet eindelijk een halt worden toegeroepen. Dat stelt de Onderwijsinspectie in de Staat van het Onderwijs 2022. Dat is niet alleen broodnodig maar het is ook haalbaar, volgens de inspectie.

De inspectie wijst op landen als Zweden en Ierland waar een terugval in onderwijsresultaten al eerder succesvol werd omgebogen. De aanpak: focus op basisvaardigheden, niet steeds weer nieuwe dingen van het onderwijs vragen en vooral veel aandacht voor het vergroten van de kennis en kunde van leraren. Daarvoor moet iedereen doelgericht samenwerken: van beleid en wetenschap tot bestuur en school. Op die manier kan en moet volgens de inspectie ook in Nederland in twee jaar de neergaande lijn worden gekeerd.

Minister Dennis Wiersma heeft in een reactie op het rapport laten weten dat hij snel met een masterplan komt om de basis op orde te krijgen.

Bron: Staat van het Onderwijs 2022

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

‘De professional kan zelf beter uitmaken wat effectief is voor de school.’

‘We zitten in een rumoerige fase; we hebben veel besmettingen van kinderen én leerkrachten. Het is echt aanpoten voor de directeuren om het allemaal rond te krijgen. Door heel vaak en veel te testen houden we het met elkaar in stand.'

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl