Samen groeien

Aangescherpte burgerschapswet geeft richting, maar er is meer nodig

De nieuwe wettelijke burgerschapsopdracht, die van kracht werd in de zomer van 2021, geeft richting aan de verdere ontwikkeling van het burgerschapsonderwijs.

Volgens een focusgroep van experts die reflecteerde op een peilingsonderzoek, verduidelijkt de nieuwe wet de wettelijke verplichting, maar is er meer nodig. Het realiseren van meer doelgericht en samenhangend burgerschapsonderwijs vraagt gerichte aandacht en prioriteit van besturen en scholen. Zij moeten hiermee actief aan de slag en dat behoeft niet alleen inspanningen, maar ook materialen en ondersteuning. Hierbij kunnen experts en sector- en profielorganisaties een rol spelen.
Om het burgerschapsonderwijs goed vorm te geven is er bovendien versterking van de expertise van leerkrachten nodig, door scholen en besturen én middels een impuls op de lerarenopleidingen en in de nascholing op het gebied van ​burgerschap. Leerkrachten kunnen zo beter worden toegerust voor het verzorgen van het burgerschapsonderwijs aan hun leerlingen, ook daar waar het gaat om de maatschappelijke aspecten van burgerschap.

Bron: ​Inspectie van het Onderwijs

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

'Wat is de maat…'

Wat is de maat,
waarmee liefde wordt gemeten?
Wie kent een toets,
waarmee vertrouwen wordt geteld?
Wie kent een schaal,
waarop je vriendschap af kunt zetten?
Wie kent een test,
waarmee geloof wordt vastgesteld?

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl