Samen groeien

Onderwijsraad: Laat Nationaal Programma Onderwijs opmaat zijn voor duurzame onderwijsverbetering

Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) moet aan structurele investeringen in het onderwijs verbonden worden; en worden vastgelegd in het regeerakkoord. Dit adviseert de Onderwijsraad aan de regering. Alleen zo wordt de forse incidentele investering in het corona-gerelateerde herstelprogramma NPO dienstbaar aan duurzame verbetering en ontwikkeling van het onderwijs.

Voorzitter Edith Hooge: “Er zijn nu herstelmaatregelen nodig om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. Maar alleen herstel is niet genoeg. Verknoop herstelmaatregelen zo snel mogelijk aan duurzame verbetering van het onderwijs en breng de basiscondities voor goed onderwijs op orde. Zodat niet alleen de symptomen worden bestreden, maar ook de dieperliggende problemen worden aangepakt.”

Met het NPO is 8,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor het herstel van de gevolgen van de coronacrisis in het onderwijs. Het NPO is grotendeel een incidentele investering die met name is gericht op de korte termijn. Maar het onderwijs kampt al geruime tijd met dieperliggende problemen zoals teruglopende onderwijsprestaties en toenemende kansenongelijkheid. Die problemen zijn door de pandemie versterkt. De Onderwijsraad ziet het NPO als een opmaat voor een noodzakelijke, bredere en blijvende verbetering van het onderwijs: “De beperkte looptijd van het NPO en het incidentele karakter vormen hiervoor beperkingen. Maak na twee jaar de balans op van de effecten van het NPO. Dat maakt het mogelijk het NPO bij te stellen, zodat het dienstbaar is aan duurzame verbetering en ontwikkeling van het onderwijs op de langere termijn.”

Bron: Onderwijsraad

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

‘De herinnering blijft ’

Op het moment van schrijven is de laatste schoolweek begonnen. Ik kijk terug op weer een bijzonder jaar. Ook een mooi jaar, waarin we weer veel met elkaar hebben kunnen bereiken. We hebben op alle scholen in beeld waar we de extra gelden komend jaar aan gaan uitgeven. Ik heb hele mooie plannen voorbij zien komen. Plannen die mij blij maken.

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl