Samen groeien

Flinke stijging aantal ondersteuners in basisonderwijs

UTRECHT – Het aantal onderwijsondersteuners op basisscholen is in het afgelopen jaar flink gestegen: er kwamen bijna 1.000 voltijdbanen bij. Dat betekent dat de groep onderwijsondersteuners in het basisonderwijs nu 17%  bedraagt, zo blijkt uit cijfers van DUO, waar de Algemene Onderwijsbond (AOb) over bericht.

De personeelscijfers tonen de effecten van het werkdrukakkoord aan. Dit akkoord geeft scholen sinds 2018/2019 de mogelijkheid om structureel geld uit te geven om werkdruk tegen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het aannemen van een onderwijsassistent. Hierdoor neemt het aandeel ondersteunend personeel op basisscholen sinds 2018 flink toe, van 12% in 2017 naar 17% in 2020.

Volgens Rosalinde Stins van de AOb is deze stijging goed nieuws, als het tenminste betekent dat deze onderwijsondersteuners ook daadwerkelijk worden ingezet als extra handen in de klas en zij niet de gaten die door het lerarentekort ontstaan moeten opvullen.

Stins: “Tussen 2015 en 2020 is het lerarentekort een probleem geworden op veel scholen. Tegelijk hoor ik steeds vaker van collega-ondersteuners dat zij voor langere periodes klassen opvangen. Let wel: ik begrijp dat zij dat doen: je bent vaak heel loyaal, naar de leerlingen en de collega’s. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling. Het probleem wordt er niet mee opgelost. Sterker nog: het wordt onzichtbaar.”

Bron: Onderwijsland.com

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

‘Petje af voor onze medewerkers én onze ouders’

‘Wat ik wil benadrukken is dat de coronacrisis het onderwijs niet in de afgrond heeft gestort. We moeten ook geen termen gebruiken als een verloren, weggegooid jaar; dat geeft geen pas,’ aldus Krista van Vreeswijk.

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl