Samen groeien

CPB: personeelstekort maakt uitvoeren Nationaal Programma Onderwijs lastig

DEN HAAG – Het Centraal Planbureau (CPB) heeft berekend dat de uitvoering van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO), waar in totaal 8,5 miljard euro mee gemoeid is, bemoeilijkt zal worden door het personeelstekort in het onderwijs. Een deel van het geld is bedoeld om meer onderwijspersoneel aan te trekken, maar de tekorten op de arbeidsmarkt maken dat lastig.

In februari kondigden de onderwijsministers het Nationaal Programma Onderwijs aan. Het gaat om een milardeninjectie in alle lagen van het onderwijs, om de opgelopen leerachterstanden en tekorten die door de coronacrisis zijn ontstaan op te lossen. De investering van 8,5 miljard euro is bedoeld voor de periode van 2021 tot en met 2023.

In het Centraal Economisch Plan 2021 schrijft het CPB echter dat het niet verwacht dat dit bedrag volledig uitgegeven zal worden omdat de uitvoering van het NPO “bemoeilijkt wordt door het gebrek aan beschikbaar extra onderwijspersoneel”. Daarnaast meldt het CPB dat het NPO ervoor zal zorgen dat het overheidstekort toeneemt, maar dat het NPO ook zal bijdragen aan economisch herstel.

Bron: VOS/ABB

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

‘De ander zien’

‘De laatste tijd gebeurt er weer veel in de wereld. Ieder voetbalweekend lezen we de dag erna iets over de supporters in de kranten. Iedere dag worden we op de hoogte gehouden door het aantal positief geteste personen, het aantal ziekenhuisopnames en de vaccinatiegraad. Daarnaast gaat het in Glasgow een aantal weken over het klimaat.

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl