Samen groeien

CPB: personeelstekort maakt uitvoeren Nationaal Programma Onderwijs lastig

DEN HAAG – Het Centraal Planbureau (CPB) heeft berekend dat de uitvoering van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO), waar in totaal 8,5 miljard euro mee gemoeid is, bemoeilijkt zal worden door het personeelstekort in het onderwijs. Een deel van het geld is bedoeld om meer onderwijspersoneel aan te trekken, maar de tekorten op de arbeidsmarkt maken dat lastig.

In februari kondigden de onderwijsministers het Nationaal Programma Onderwijs aan. Het gaat om een milardeninjectie in alle lagen van het onderwijs, om de opgelopen leerachterstanden en tekorten die door de coronacrisis zijn ontstaan op te lossen. De investering van 8,5 miljard euro is bedoeld voor de periode van 2021 tot en met 2023.

In het Centraal Economisch Plan 2021 schrijft het CPB echter dat het niet verwacht dat dit bedrag volledig uitgegeven zal worden omdat de uitvoering van het NPO “bemoeilijkt wordt door het gebrek aan beschikbaar extra onderwijspersoneel”. Daarnaast meldt het CPB dat het NPO ervoor zal zorgen dat het overheidstekort toeneemt, maar dat het NPO ook zal bijdragen aan economisch herstel.

Bron: VOS/ABB

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

Keuzes maken

Code rood; sluiten we nu alle scholen, of bepalen we dit per school? Mij werd de vraag gesteld hoe ik dit zag als bestuurder. Ik koos op dat moment voor diversiteit en eigenaarschap bij directie en team van de individuele school.

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl