Samen groeien

Kamer wil loon leraren basis- en middelbare school gelijktrekken

DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat leraren in het basisonderwijs hetzelfde gaan verdienen als hun collega’s in het voortgezet onderwijs. Een voorstel daartoe van SP-Kamerlid Peter Kwint werd dinsdag aangenomen. Volgens hem is de loonkloof tussen basis- en voortgezet onderwijs “niet te verdedigen”.

De SP’er noemt het een “historische Kameruitspraak. Het is mooi en ontzettend belangrijk dat de Kamer nu vlak voor de verkiezingen laat weten dat dit geregeld moet worden. Dit laat nog maar eens zien dat actievoeren werkt.”

Nu de Kamer zich duidelijk uitspreekt voor het dichten van de loonkloof, wordt de kans groter dat het onderwerp na de verkiezingen op de formatietafel belandt. Demissionair minister Slob zei begin vorig jaar al dat er één cao voor alle leraren in het basis- en voortgezet onderwijs samen moet komen, maar dat hij dat aan een volgend kabinet overlaat.

De minister zei dat na heftige lerarenprotesten, die in januari 2020 een hoogtepunt bereikten. Leraren, onderwijsassistenten en anderen uit de sector eisten honderden miljoenen euro’s extra om lerarentekorten aan te pakken, de hoge werkdruk te verlichten en salarissen te verhogen. Een nieuwe cao met loonsverhogingen kwam in april, maar de loonkloof bleef ongemoeid. Ook was er volgens de AOb te weinig afgesproken over de werkdruk.

Bron: ANP

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

‘Petje af voor onze medewerkers én onze ouders’

‘Wat ik wil benadrukken is dat de coronacrisis het onderwijs niet in de afgrond heeft gestort. We moeten ook geen termen gebruiken als een verloren, weggegooid jaar; dat geeft geen pas,’ aldus Krista van Vreeswijk.

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl