Samen groeien

Sociaal Economische Raad: ‘Nederland staat aan de vooravond van een grote omscholingsoperatie’

DEN HAAG – Nederland staat aan de vooravond van een grote omscholingsoperatie, aldus Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad in de podcast Betrouwbare Bronnen. “We zijn aan het kijken hoe we mensen die hun baan kwijtraken kunnen laten doorstromen naar sectoren waar mensen nodig zijn. De zorg staat met dikke stip op nummer één.”

Volgens een schatting van de SER zijn er in 2040 circa 2 miljoen zorgmedewerkers nodig. Momenteel werken er 1,4 miljoen mensen in de zorg.

De coronacrisis legt een vergrootglas op de problemen die er al waren op de arbeidsmarkt, aldus Hamer, zoals de verhouding tussen vaste en flexibele banen, maar ook de tekorten in bepaalde sectoren, zoals de zorg, techniek en het onderwijs. “Dat stond al op de agenda, corona maakt de urgentie van die agenda groter.”

Hamer betreurt het dat er niet eerder gewerkt is aan de mogelijkheden voor omscholing. De coronacrisis geeft volgens haar een “extra impuls” om deze ontwikkeling te versnellen.

Daarnaast denkt de voorzitter dat de economische crisis langer zal duren en dieper zal zijn naarmate meer bedrijven moeten sluiten. Hamer noemt de coronacrisis ten opzichte van de financiële crisis “veel sneller en veranderlijker”.

De SER werkt aan een meerjarenverkenning waarin de grote problemen waar Nederland voor staat in kaart worden gebracht. Volgens Hamer is er nu behoefte aan samenspraak tussen maatschappelijke organisaties en de politiek. “We moeten nu een aantal belangrijke stappen zetten.”

Bron: ANP

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

Beste allen, Ik had zo graag anders willen beginnen, dan jullie allemaal weer een hart onder de riem te steken op afstand! Afgelopen dinsdag heb ik directieoverleg gehad en daar hebben we natuurlijk met elkaar stil gestaan bij deze periode. Goed met elkaar besproken wat nu echt belangrijk is.
Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl