Samen groeien

Nederlandse jongeren hebben vooral stress door school

UTRECHT – Nederlandse jongeren van 10 tot 18 jaar hebben vooral last van stress door school, zo blijkt uit een gepubliceerd onderzoek van UNICEF. Volgens de organisatie wordt vaak gedacht dat deze leeftijdsgroep met name van sociale media gestrest raakt, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

UNICEF liet het onderzoek uitvoeren door het Trimbos-instituut, dat voor het onderzoek samenwerkte met de Universiteit Utrecht en Stichting Alexander. Tussen december 2018 en mei 2020 werden enquêtes afgenomen en werden er gesprekken gevoerd met jongeren uit de betreffende leeftijdsgroep.

Uit het onderzoek blijkt dat 25% van de respondenten het vaakst stress heeft door school. Ruim 33% voelt druk om aan de verwachtingen van zichzelf of van anderen te voldoen en 10% zegt te weinig vrije tijd te hebben. Slechts 2% van de ondervraagde jongeren zegt als gevolg van sociale media stress te krijgen.

Meisjes zijn vaak minder tevreden over hun leven en hebben meer last van stress door schoolwerk dan jongens. Daarnaast hebben jongeren met een hoger opleidingsniveau meer last van stress.

Ondanks hun zorgen over school zitten de jongeren over het algemeen wel goed in hun vel. Er is veelal sprake van positieve mentale gezondheid, aldus UNICEF.

Bron: Onderwijsland.nl

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

‘Petje af voor onze medewerkers én onze ouders’

‘Wat ik wil benadrukken is dat de coronacrisis het onderwijs niet in de afgrond heeft gestort. We moeten ook geen termen gebruiken als een verloren, weggegooid jaar; dat geeft geen pas,’ aldus Krista van Vreeswijk.

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl