Samen groeien

Kwaliteitstoetsen op pabo zorgen voor honderden minder afgestudeerden

UTRECHT – Op de pabo-opleidingen in het land zouden enkele honderden studenten minder afstuderen vanwege de vooropleidingseisen die minister Slob sinds 2015 handhaaft. De minister wil die eisen niet bijstellen, maar is wel bereid om knelpunten weg te nemen. Hierover bericht de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De vooropleidingseisen gelden voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Ze zijn in 2015 ingevoerd omdat veel pabo-studenten te weinig kennis zouden hebben van die vakken zonder daarin eindexamen te hebben gedaan. Dit zorgde ervoor dat veel van hen al stopten in het eerste jaar.

Direct na de invoering van de regels bleek al dat de instroom van havisten daalde met 20% en de instroom vanuit het mbo zelfs met ongeveer 50 procent. Wel was de doorstroom vanuit het eerste naar het tweede jaar iets hoger.

De voorspellingen, gebaseerd op tussentijdse cijfers, zijn dan ook dat er honderden studenten minder afstuderen aan de pabo sinds de invoering van de kwaliteitstoets, aldus de AOb op basis van diverse rapporten en brieven die onlangs zijn gepubliceerd.

Bron: AOb

Recente berichten

Blog Mark van der Pol

Klopt ’t of werkt ‘t?

In gesprek met leerkrachten en directeuren, binnen en buiten BasisBuren hoor ik regelmatig dat men soms moeite heeft met de formats die we in het onderwijs hanteren. Die dingen invullen is ooit afgesproken, dus dat doen we dat netjes en op tijd. Wat we doen klopt dan met wat we hebben afgesproken? Maar werkt het ook?
Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl