Samen groeien

Kabinet komt met noodplannen tegen lerarentekort in grote steden

DEN HAAG – Het kabinet komt met noodmaatregelen om het lerarentekort in de grote steden aan te pakken. Eind januari liggen die plannen er voor Amsterdam en Den Haag, daarna volgen ook Rotterdam, Utrecht en Almere. De noodmaatregelen moeten de dagelijkse werkdruk van scholen wegnemen, zodat scholen de ruimte krijgen om zich te richten op oplossingen voor de komende jaren, aldus minister Slob van Onderwijs. Hierover bericht de NOS.

In de noodplannen staat welke scholen het op dit moment het zwaarst hebben en welke maatregelen schoolbesturen nu al kunnen nemen, aldus Rijksoverheid. “Het is onvermijdelijk om het onderwijs anders te organiseren met minder leraren dan we gewend zijn, zonder in te leveren op kwaliteit”, schrijft minister Slob van Onderwijs. Er wordt gedacht aan andere lestijden, meer digitale hulpmiddelen of meer ‘variatie’ in personeel.

De vier grote steden krijgen de komende vier jaar ieder jaarlijks 1 miljoen euro om tekorten te bestrijden. Daarnaast komt er een investering van 30 miljoen euro in 2020 en 2021 in de regionale aanpak om de tekorten tegen te gaan. Daarnaast moeten schoolbesturen leraren die in deeltijd werken “actief aanmoedigen” om meer te gaan werken, komen er afspraken over zij-instroom en betere begeleiding van leraren.

Lerarentekort stijgt minder snel

Het lerarentekort in het basisonderwijs loopt intussen minder hard op dan eerder was voorspeld. Over vijf jaar wordt een tekort verwacht van bijna 2.000 fte bovenop het lerarentekort van nu. Dat is 1300 fte lager dan eerder was voorspeld, aldus het ministerie.

Bron: NOS, Rijksoverheid

Recente berichten

Blog Krista van Vreeswijk

Puzzelstukjes

Vorige week had ik een overleg met bestuurders van kinderopvang, onderwijs en gemeente. Als eerste hebben we mooie puzzelstukken op zijn plek gelegd voor wat betreft cultuureducatie. Dit is een van de onderdelen van een Koffer vol kansen.
Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl