Samen groeien

Veel Pabo-studenten struikelen over toetsen

Veel nieuwe pabo-studenten struikelen al voor het eerste leerjaar is begonnen. De oorzaak: ze halen de toelatingstoetsen niet.
Studenten die havo of mbo hebben gedaan, maar geen aardrijkskunde, geschiedenis of natuur en techniek in hun pakket hadden, moeten sinds 2014 zo’n toelatingstoets maken. Het ministerie heeft die ingevoerd om de kwaliteit op de pabo’s te verbeteren en te zorgen dat de opleidingen minder tijd kwijt zijn aan het bijspijkeren van basiskennis. Ruim een kwart van de studenten haalde de toelatingstesten de laatste jaren echter niet, waardoor ze niet aan de pabo mochten beginnen. Ze liepen vooral vast op geschiedenis. Naast de verplichte toelatingstoetsen moeten leraren in spe ook nog slagen voor een taal- en rekentoets.
Of dit effect zal hebben op de toename van het lerarentekort is moeilijk te zeggen. Het ministerie van OCW zegt dat er door de toetsen juist minder uitval tijdens de opleiding zelf plaats heeft, wat positief te noemen is.

Bron: AD

Recente berichten

Blog Mark van der Pol

How

Er zijn van die modellen – van hoog opgeleide en wijze mensen – die dan opeens overal opduiken. Zo zijn er de ‘cirkels’ van Biesta, over de opdracht van het onderwijs. Hij stelt dat wij niet alleen zijn voor de kwalificatie kant (kinderen kennis en vaardigheden aanleren), maar dat we ook een opdracht hebben rond socialisatie en persoonsvorming (subjectificatie om precies te zijn).
Lees verder

Contact

BasisBuren

  • De Wetering 3
  • 4021 VZ Maurik
  • Telefoon:
  • 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl