Samen groeien

Meeste ouders vinden burgerschapsvorming belangrijk

De meeste ouders in Nederland en Vlaanderen vinden dat levensbeschouwing en burgerschap als belangrijke thema’s in het (basis)onderwijs aan bod moeten komen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) en de Vlaamse ouderkoepel KOOGO.

Scholen in Nederland hebben sinds 2006 een wettelijke opdracht tot burgerschapsonderwijs (artikel 8.3, WPO), met als doel actief burgerschap en sociale integratie te bevorderen. Herhaaldelijk blijkt uit onderzoek dat dit onvoldoende van de grond komt en Nederlandse leerlingen internationaal gezien achterblijven in burgerschapskennis, -vaardigheden en attitudes. Op dit moment is een wetsvoorstel in de maak om de burgerschapsopdracht verder te specificeren en wordt ook in de ontwikkelteams van Curriculum.nu aan de verdere invulling van het burgerschapsonderwijs gewerkt.

Tot nu toe is echter weinig aandacht besteed aan de vraag of en hoe ouders zouden willen dat burgerschap aan bod komt op school en wat zij daarbij belangrijk vinden. Maar wat vinden ouders van levensbeschouwing, burgerschap en omgaan met verschillen op school? Ouderkoepel KOOGO en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) in Nederland besloten het aan de ouders zélf te vragen via een online bevraging tussen 20 februari en 11 maart.  In Nederland lag de respons met 438 beantwoorde vragenlijsten wat lager dan in Vlaanderen, waar 1.847 ouders de vragenlijst invulden.  Nooit eerder werden ouders op een grotere schaal over deze actuele thema’s bevraagd. 

Recente berichten

Blog Mark van der Pol

Veiligheid

NOS en het AD van vorige week vrijdag: ‘Een op de zes kinderen leeft in een oorlogssituatie’. Je weet het, maar toch schrik je ervan. Althans, ik wel. Wij leven in een westerse bubbel, maken ons druk om lage internetsnelheid, het aantal kalfjes dat aan een koe wordt toegeschreven en Sven die zesde wordt.

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • Erichemseweg 2
  • 4116 GC Buren
  • Postbus 700
  • 4116 ZJ Buren
  • Tel.: 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl