Samen groeien

Zelfstandig filmpjes kijken is niet leerzaam

45% van de ouders denkt dat het leerzaam is wanneer hun kind zelfstandig filmpjes kijkt op de smartphone of tablet, terwijl dat niet zo is. Dit blijkt uit het jaarlijkse Iene Miene Media 2018 onderzoek* dat bij de start van de Media Ukkie Dagen 2018 is gepresenteerd. Jonge kinderen komen steeds eerder in aanraking met tablets en smartphones. Dreumesen, peuters en kleuters kijken hier vooral filmpjes op en doen dat vaak in hun eentje. “Daar leert je kind niet van,” zegt opvoedexpert Krista Okma. “Je kind leert pas van filmpjes kijken wanneer je met je kind het gesprek aangaat over wat er op het scherm te zien is. Vraag bijvoorbeeld: ‘Wie heeft ook een kat, net zoals in het filmpje?’”. Om ouders te ondersteunen bij de mediaopvoeding introduceert Mediawijzer.net het Digi ABCD met concrete mediaopvoedtips waarmee ouders direct het verschil kunnen maken.

Ouders overschatten het begrip en de vaardigheden van hun kroost. Jonge kinderen hebben nog moeite te begrijpen wat ze op een scherm zien. Okma: “0- tot 6-jarigen kunnen het onderscheid tussen echt en nep niet maken. Daarom is het belangrijk samen met je kind naar filmpjes te kijken. Je kunt dan bijvoorbeeld uitleggen wat goed en slecht gedrag is en je kind direct geruststellen bij enge beelden. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.”

Uit het onderzoek blijkt dat vlak voor het eten veel jonge kinderen (46%) televisiekijken, filmpjes afspelen en apps gebruiken. Okma: “Het is voor ouders handig om tijdens het koken hun kind door media te laten vermaken. Met een simpele tip zorg je ervoor dat je kind goede content ziet. Maak voor het kookmoment een mapje aan met filmpjes en apps aan die jullie al vaker hebben bekeken. Je kunt je kind met die content prima alleen laten. Van herhaling leert je kind namelijk de structuur van een verhaal herkennen en nieuwe dingen ontdekken. Herhaling lijkt saai, maar is juist goed voor de ontwikkeling van je kind.”

Bron: NEDERLANDS NETWERK VOOR MEDIAWIJSHEID

Recente berichten

Blog Mark van der Pol

X-factor

Het is al een tijdje geleden dat ik Hans had gezien. Ik heb afgesproken in het wegrestaurant langs de A6 tussen Lelystad en Almere. Het waait hard, motregen, een graad of 3.

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • Erichemseweg 2
  • 4116 GC Buren
  • Postbus 700
  • 4116 ZJ Buren
  • Tel.: 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl