Samen groeien

Inspectie schrikt van peil Nederlandse onderwijs

‘Ik maak mij echt zorgen over de daling van het basis- en voortgezet onderwijs. Hier krijgen we als samenleving last van. Onderwijs is de basis van onze kennismaatschappij ‘ zegt inspecteur- generaal van het onderwijs Monique Vogelzang in gesprek met NRC. De resultaten in rekenen, lezen, wiskunde en natuurwetenschappen zijn de afgelopen twintig jaar geleidelijk teruggelopen. Dat blijkt uit De Staat van het Onderwijs, het jaarlijkse verslag van de Onderwijsinspectie.

Gebrek aan ambitie ziet zij als belangrijke oorzaak van het afglijden van de resultaten.

Mark van der Pol, bestuurder van BasisBuren: ‘ Gebrek aan ambitie? Ik zie in de scholen een enorme ambitie. Ambitie om kinderen goed te leren lezen, schrijven, rekenen, bewegen en noem maar op; maar ook om ze vertrouwen in de toekomst en in henzelf te geven, om ze keuzes te laten maken en kritisch te laten zijn. Het probleem van een dergelijk rapport is dat het alleen de platte scores van lezen, rekenen en taal meeneemt. Maar de opdracht is vele malen groter en complexer; en die opdracht komt van diezelfde Inspectie en van een veeleisende maatschappij.’        

Bron: NRC Handelsblad

Recente berichten

Blog Mark van der Pol

Veiligheid

NOS en het AD van vorige week vrijdag: ‘Een op de zes kinderen leeft in een oorlogssituatie’. Je weet het, maar toch schrik je ervan. Althans, ik wel. Wij leven in een westerse bubbel, maken ons druk om lage internetsnelheid, het aantal kalfjes dat aan een koe wordt toegeschreven en Sven die zesde wordt.

Lees verder

Contact

BasisBuren

  • Erichemseweg 2
  • 4116 GC Buren
  • Postbus 700
  • 4116 ZJ Buren
  • Tel.: 0344-691177
  • E-mail: info@basisburen.nl